Deal Μήτση για το Γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο

ΤΑΞΙΔΙΑ


Σε στρατηγική συμφωνία για την εξαγορά και την αξιοποίηση της έκτασης στη Βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου) της Ρόδου προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Μήτση με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη, η εταιρεία του οποίου, η Μ.Α. Angeliadis, είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Το deal σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης μίας από τις πιο πολυσυζητημένες και πολυαναμενόμενες επενδύσεις των τελευταίων ετών, η οποία θα καταστήσει το νησί των Ιπποτών σε ένα νέο προορισμό γκολφ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του ομίλου, οι επενδύσεις για την αξιοποίηση της έκτασης, βάσει του business enterprise plan, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη 3 ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών, μίας μαρίνας, ενός purchasing center, τουριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ για τους λάτρεις του ευγενούς αθλήματος.

Στόχος των επικεφαλής του ομίλου Μήτση είναι η δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου, επένδυση η οποία θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού, στο οποίο ο όμιλος έχει ήδη ισχυρή παρουσία με 8 ξενοδοχεία.

Προϋπόθεση για να ευοδωθεί το offer είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της πλειοδότριας εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μετοχών των τριών εταιρειών ειδικού σκοπού που έχουν συσταθεί για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το τμήμα της Β. Αφάντου και η οποία, με βάση τις πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πολυετή κωλύματα

Μπορεί ο διαγωνισμός για τα δύο ακίνητα να πραγματοποιήθηκε το 2014, ωστόσο το μεγαλόπνοο venture που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες στη Ρόδο παραμένει «κολλημένο» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της αρχαιολογίας για περισσότερα από 7 χρόνια. Τότε, πλειοδότες των δύο ακινήτων είχαν ανακηρυχθεί για την έκταση της Βόρειας Αφάντου η εταιρεία M. A. Angeliades του ομίλου Αγγελιάδη και για την έκταση της Νότιας Αφάντου η εταιρεία T.N. Αegean Sun Investments, του ομίλου Νικολαΐδη.

Το 2019 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την πορεία των δύο επενδυτικών σχεδίων, καθώς υπεγράφη η σύμβαση πώλησης για τη Νότια Αφάντου και επήλθε το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 15,2 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα η υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για την έκταση της Βόρειας Αφάντου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της M.A. Angeliades Inc. Το οικονομικό κλείσιμο της συγκεκριμένης συναλλαγής, συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ, αναμενόταν ότι θα έκλεινε το 2019, ωστόσο, κωλύματα και καθυστερήσεις μετέφεραν δύο χρόνια αργότερα την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Παρουσία 40 ετών

Ο όμιλος Mitsis Accommodations έχει παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του 17 ξενοδοχεία σε κάποιους εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας -την Αθήνα, την Κρήτη, τα Καμένα Βούρλα, την Κω και τη Ρόδο.

Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1976 από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Μήτση, που οραματίστηκε μια επανάσταση στην τουριστική βιομηχανία με την έννοια των all-inclusive υπηρεσιών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο web-site της εταιρείας.

Τα πρώτα ξενοδοχεία των Mitsis Accommodations ήταν το Ramira και το Norida στην Κω, ενώ σύντομα ο όμιλος, στον οποίο σήμερα απασχολούνται 4.000 επαγγελματίες, επεκτάθηκε και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

Source url

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.