Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η γερμανική κυβέρνηση έκανε το πρώτο επίσημο βήμα προς την ορθολογική χρήση του φυσικού αερίου, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ενεργοποίησε το πρωί της Τετάρτης το πρώτο από τα τρία στάδια ενός νόμου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο που θα διαχειρίζεται τις έντονες ελλείψεις ενέργειας. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει τις προμήθειες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Κατά τη «φάση έγκαιρης προειδοποίησης», μια ομάδα κρίσης από το υπουργείο Οικονομικών, τη ρυθμιστική αρχή και τον ιδιωτικό τομέα θα παρακολουθεί τις εισαγωγές και την αποθήκευση. Εάν οι προμήθειες υπολείπονται και εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση μόνοι τους, η κυβέρνηση θα αποκόψει ορισμένα τμήματα της γερμανικής βιομηχανίας από το δίκτυο καθώς τα νοικοκυριά θα τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι το βήμα έγινε εν αναμονή ενός ρωσικού νόμου που θα απαιτεί την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια, τα νομίσματα που αναφέρονται στις προθεσμιακές συμβάσεις προμηθειών. Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών της G7 απέρριψαν τη Δευτέρα αυτή την προσέγγιση.

«Δεν θα δεχτούμε μια [μονομερή] παραβίαση των συμβάσεων», επανέλαβε ο Χάμπεκ το πρωί της Τετάρτης.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι προς το παρόν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κυλούν κανονικά. Ωστόσο, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από το ρωσικό αέριο και πλέον εισάγει περισσότερο LNG, το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας στις γερμανικές εισαγωγές μειώθηκε από 55% σε 40%. 

Resource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.